Scroll voor het artikel

Laten weten wat je wel en niet wilt #10

In de puberteit kom je er langzaamaan steeds meer achter wat je zelf vindt. Wat je wel en niet leuk of fijn vindt.

Onzeker

Soms weet je het niet meteen of durf je niet goed te zeggen wat je wel of niet wilt. Onzekerheid hoort helaas bij de puberteit. Je vindt het waarschijnlijk heel belangrijk wat anderen van je vinden. Je bent dan bang dat ze je niet aardig of leuk vinden als je zegt wat je echt vindt of wilt. Misschien dat je daardoor weleens dingen doet die je eigenlijk helemaal niet wilt doen, of zeg je iets wat je helemaal niet meent.

Luister naar je gevoel

Probeer goed naar je eigen gevoel te luisteren; voelt het goed of voelt het toch een beetje raar, ongemakkelijk of vervelend? Wees eerlijk tegenover jezelf en zeg het gewoon. Dan voel je je er het beste over, ongeacht wat anderen ervan vinden. Als je vriendinnen en vrienden échte vrienden zijn, vinden ze het juist goed en stoer van je als je zegt wat je echt vindt.

Verkering en verder gaan

Dat je verkering hebt met iemand, wil helemaal niet zeggen dat je ook moet zoenen of verder moet gaan. Stel jouw verkering wil zoenen, maar jij (nog) niet. Dan kun je gewoon zeggen dat je daar nog niet klaar voor bent. Vaak is het al leuk en spannend om dicht bij elkaar te zijn. Doe vooral geen dingen waar één van jullie geen zin in heeft, want zoenen en vrijen is alleen leuk als je het allebei echt heel graag wilt. Je bent er vanzelf een keer aan toe, dat kun je niet haasten. De één is er eerder aan toe dan de ander.

Wil je meer weten, bekijk dan de aflevering van Dokter Corrie over grenzen aangeven.

Tips:

Als je het eng vindt om nee te zeggen of bang bent dat de ander jou dan niet meer leuk vindt, onthoud dan:

  • Iemand die leuk is en die jou echt leuk vindt, zal het nooit erg vinden als jij nee zegt.
  • Als iemand het niet belangrijk vindt dat jij iets niet wilt… dan denkt diegene niet aan jou, maar alleen aan zichzelf. Dan is dat geen leuk persoon en hij of zij zal jou misschien wel pijn doen of kwetsen.

Dwang

Je mag een ander nooit overhalen of dwingen tot seks. Dat heet aanranding of verkrachting, en dat is strafbaar. Ben jij gedwongen tot iets seksueels? Dat is heel naar. Weet dat het nóóit jouw schuld is, maar altijd die van de ander.

Hulp

Blijf niet met die nare ervaring rondlopen, vertel het altijd aan iemand anders. Ook al zegt de persoon die het jou aan heeft gedaan dat het niet mag. Je kunt ook bellen met de Kindertelefoon. Daar hoef je je naam niet te zeggen. Maar er kan wel iemand naar je luisteren en jou advies geven.

Deel dit artikel